To ciasto jest jednym z ulubionych w mojej rodzinie. Przepis jest prosty i smakuje naprawdę wybornie. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki
Wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować tę pyszność, to:
- 250g masła (w temperaturze pokojowej)
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie
- W pierwszej kolejności w misce umieszczamy masło i cukier. Ubijamy je mikserem na jednolitą masę. Pamiętaj, aby masło było w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej jest je utrzeć z cukrem.
- Następnie dodajemy po jednym jajku do masy i dokładnie mieszamy.
- Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy na jednolitą masę. Jeśli jest to konieczne, dodajemy odrobinę mleka, aby masa była gładka i dobrze wymieszana.
- Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy je do ciasta.
- Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy mąką, aby ciasto nie przywierało. Przekładamy ciasto do formy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50-60 minut. Upewnij się, że ciasto jest dobrze wypieczone, sprawdzając nożem – jeśli wyciągnięty nóż będzie czysty, to znaczy, że babka jest gotowa.
- Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Serwowanie
Gdy babka kokosowa wystygnie, możemy ją podać. Możemy posypać ją cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym dla dodatkowego smaku. Smacznego!