Wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami – przepis na ciasto, które zawsze wychodzi

Redakcja

6 grudnia, 2023

Czy jesteś gotowy na prawdziwą ucztę smaków? Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wyjątkowe ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów. To pyszne połączenie wilgotności i subtelności, które z powodzeniem podbija serca wielu smakoszy. Ciasto marchewkowe to dyskretna i smakowita propozycja na deser, który z powodzeniem zagości na Twoim stole od pierwszego kęsa. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Zaczynamy!

Składniki:

  • 300g startej marchewki,
  • 200g mąki,
  • 180g cukru,
  • 150ml oleju roślinnego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki wanilii,
  • szczypta soli,
  • 100g posiekanych orzechów (lub dowolnie wybranych orzechów).

Wykonanie:

Najpierw zaczynamy od przygotowania składników. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce, aby uzyskać 300g startej marchewki. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem, wanilią oraz szczyptą soli. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, aby równomiernie połączyły się ze sobą. Teraz czas na przygotowanie ciasta! W osobnym naczyniu blendujemy jajka razem z cukrem, aż uzyskamy gładką masę. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo olej roślinny i dalej miksujemy. Następnie dodajemy startą marchewkę i ponownie mieszamy wszystko w blenderze, aż składniki dobrze się połączą. Kiedy nasze ciasto jest już jednolite, dodajemy posiekane orzechy do miski. Mieszamy całość, aby orzechy równomiernie rozmieszczone były w cieście. Orzechy nadadzą dodatkowego smaku i chrupkości naszemu ciastu. Jeśli nie przepadasz za orzechami, możesz je zastąpić innymi ulubionymi bakaliami, np. migdałami czy orzeszkami ziemnymi. Przesiewamy powoli składniki suche nad masę jajeczną. Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą, starając się nie mieszać zbyt mocno (nasza marchewkowa masa będzie napowietrzona, dlatego unikamy jej spłaszczenia). Naszym celem jest uzyskanie jednolitej konsystencji ciasta bez grudek. Przed pieczeniem celujemy w temperaturę 180°C. Przelewamy nasze ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (na dno formy można również położyć cienką warstwę posiekanych orzechów) i wyrównujemy jego powierzchnię. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50-60 minut, lub do czasu, gdy patyczek wbity w środek wychodzi suchy. Kiedy nasze ciasto jest już upieczone, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy ciasto jest już chłodne, możemy przystąpić do degustacji. Pokrojone w plastry lub kwadraty, nasze ciasto zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Jego wilgotność, delikatność i aromatyczny zapach orzechów z pewnością rozpieści każde podniebienie. Warto pamiętać, że ciasto marchewkowe z orzechami doskonale komponuje się z lekkim kremem śmietankowym lub polewą czekoladową. Możemy również dodać do niego kawałki bakalii lub owoców suszonych, aby wzbogacić smak i teksturę. Nie ograniczajmy się jednak tylko do jednej wersji tego wyjątkowego ciasta, eksperymentujmy i cieszmy się niezliczonymi możliwościami, jakie daje nam nasza kuchnia.

Polecane: